Podlasie to idealny wybór na weekend. Nie brakuje tu malowniczych miejsc i atrakcji. Podpowiadamy, gdzie zjeść. Oto 3 sprawdzone lokale serwujące regionalną podlaską kuchnię.
Kuchnia podlaska to znakomite specjały na kulinarnej mapie Polski i kuchnia o ogromnym potencjale. Są to między innymi unikatowe potrawy, bo jest to miejsc styku wielu kultur i religii. Widoczne są wpływy Tatarów, Żydów, mniejszości ukraińskiej, białoruskiej i litewskiej.
W Podlaskiem można spróbować dań nieznanych w innych regionach Polski. Kuchnia podlaska jest taka sama od wieków – prosta, oparta na produktach sezonowych, smaczna i pożywna. Jej symbolem jest też ser dojrzewający koryciński, produkowany z niepasteryzowanego mleka krowiego z dodatkiem podpuszczki oraz soli kuchennej. Ma charakterystyczny kształt, smak i zapach, został wpisany do unijnego rejestru jako Chronione Oznaczenie Geograficzne. Wśród innych specjałów są kartacze, kwas chlebowy czy sękacz (tradycyjnie pieczony był nad ogniskiem).
Gdzie zjeść na Podlasiu? 3 wybrane restauracje
- Restauracja Tygiel w Białymstoku
Białystok to wiele restauracji, barów i kawiarenek. Nieduży lokal o nazwie Tygiel nie jest restauracją z tradycjami, bo jest dość nowy, ale też wart uwagi. Znajduje się na Rynku Koścuszki, w centrum miasta. Karta to prawdziwy tygiel, można w niej odkryć cztery kultury i kuchnie – czyli żydowską, ewangelicką, tatarską i prawosławną.
W menu jest zatem m.in. zupa soljanka, wędzony węgorz na blinach, placki ziemniaczane, tatar, kawior żydowski. Soljanka to gęsta zupa na mięsnym, rybnym bądź grzybowym rosole z dodatkiem przypraw ziołowych. Solankę uważano za potrawę chłopską
Restauracja Tejsza w Tykocinie
W piwnicy Domu Talmudycznego, obok XVII-wiecznej synagogi, działa najstarsza restauracja w Tykocinie. Na kulinarnej mapie jest ona od 1978 roku. Gościł tu Robert Makłowicz, ale cenią ją wysoko także turyści i kulinarni zapaleńcy – za jedzenie, ale i styl vintage oraz krótkie, treściwe menu. Zjecie tu m.in. cymes świąteczny, gulasz wołowy, kugel, czyli babka ziemniaczana, wątróbkę i śledziki po żydowsku, a także pierogi, są też dania kuchni polskiej.
Babka to tradycja z kuchni żydowskiej, gdzie nazywa się ją kuglem. Kiszka i babka ziemniaczana to klasyki kuchni podlaskiej, można je zjeść w całym regionie. Każda gospodyni potrafi przyrządzić babkę. W ogóle ziemniaki są tu na pierwszym planie. Dodaje się do nich skwarki, babkę układa na blaszce i wkłada do pieca. Można ją serwować z surówką, sosem grzybowym, żurawiną lub z zimnym mlekiem.
Nadbużańskie Podlasie – Folwark Księżnej Anny
Podróżując po Nadbużańskim Podlasiu, warto udać się do Anusina, gdzie znajduje się Folwark Księżnej Anny. Lokal zyskuje na popularności! Można tu zjeść sztandarowe dania podlaskie – jak babka ziemniaczana, policzki wołowe i kartacze, a także cynaderki, czyli nerki cielęce w sosie.
fot. DagMary / Pixabay